Naar navigatie gaan

september 2011

Macrofotografie anders bekeken

Madeliefje (Bellis perennis)

Wanneer men spreekt van macrofotografie dan bedoelt men meestal fotograferen van zo dichtbij mogelijk. Wikipedia geeft de volgende betekenis:

We spreken van macrofotografie wanneer de vergroting groter of gelijk is aan één. Wanneer de vergroting kleiner is dan één, spreken we over een close-up. Of anders gezegd: wanneer het beeld op film/sensor groter of gelijk is aan het gefotografeerde voorwerp, spreken we van macrofotografie.

Wat brengt de herfst?

gewone klaproos (Papaver rhoeas)

Als we terugblikken op het weer van de afgelopen maanden vragen we ons soms af: Is er iets mis met de seizoenen? De afgelopen lente was de zonnigste sinds het begin van de waarnemingen en op één na ook de warmste. Droog was het ook, en dat hebben we gemerkt aan de planten in en om onze tuinen. De zomer was niet de natste maar de hoeveelheid regen die we te verwerken kregen was toch uitzonderlijk.

Spinnen alom... de herfst is in aantocht

Kruisspin (Araneus diadematus) op lampepoetsergras (Pennisetum Alopecuroides 'Hameln')

Overal om ons heen waar we kijken zien we tegenwoordig spinnen. Ook al zijn ze er het hele jaar, de herfst is toch de spinnentijd bij uitstek. Het weer speelt daar natuurlijk een grote rol in. Door de nog relatief warme zon overdag en de nachtelijke temperatuurdalingen ontstaat er dauw en mist en dan zijn de spinnenwebben natuurlijk goed zichtbaar en vallen die spinnen dus meer op, Met de komst van de herfst wordt het ook interessant om te fotograferen door de steeds lager hangende zon die kan zorgen voor interessante taferelen.

Cursus natuurfotografie

Waar begin je als je meer wil dan enkel in de 'auto'-stand van je toestel fotograferen? Ik begon met het grondig doornemen van de hanleiding van mijn Nikon D90. Termen als ISO, diafragma, witbalans, RAW sloegen me om de oren en ging al snel te rade bij mijn beste vriend 'Google'.

De start...

Ik was er al een tijdje mee bezig om een eigen blog te starten. Steeds kwamen de volgende vragen naar boven: Hoe begin ik hieraan? Waarover gaan we bloggen? Fotografie is sinds het begin van de zomer van dit jaar een grote passie, met name natuurfotografie en macro. Waarover kan je beter vertellen dan over een van je passies.Main menu 2

Dr. Radut Consulting