Naar navigatie gaan

mei 2013

Hoe wild zijn wilde eenden?


Wat is wild? Er zijn natuurlijk talrijke definities van "wild": dieren waarop gejaagd word, dieren die leven in de vrije natuur, dieren en planten die niet gecultiveerd worden, ongetemd, ruig, woest en ga zo maar door. Ook zijn er dieren en planten die in hun naam 'wild' hebben staan zoals het wild zwijn, de wilde kastanje, wilde kat en de wilde eend.

De wilde eend is een vogel uit de familie Anatidae en is de stamouder van de gedomesticeerde tamme eend. Maar hoe wild is de wilde eend? De wilde eend is vrij tolerant ten aanzien van menselijke aanwezigheid of verstoring, terwijl de meeste wilde dieren meestal net heel schuw zijn en bij het minste op de vlucht slaan.

Hoe tolerant de wilde eend wel is mogen we hier thuis zelf ervaren. Al een paar jaar komt er elk jaar een koppeltje wilde eenden naar onze tuin om een 'privé' stekje te hebben. Een paar keer per dag komt het koppeltje baden in de vijver, luieren in het gras of gewoon wat rondwaggelen. Waar zitten ze de rest van de dag? Zijn ze met meer?

Look buiten de keuken

Afgelopen weekend hadden we met de familie het jaarlijkse Hemelvaart-weekend in de Ardennen op het programma. Samenzijn, volop wandelen in de natuur, genieten van de deugden des leven en voor mezelf sinds een paar jaar proberen af en toe tijd te maken om te gaan fotograferen van wat de Ardense natuur te bieden heeft. Dit jaar is het qua weer echt geen meevaller: de winter die veel te lang duurde, af en toe een zonnetje die de lente eindelijk deed starten... dat dachten we toch. Een van de weinige dingen die je niet in de hand hebt bij een lang op voorhand gepland weekend is het weer. En het moest lukken, dit jaar hadden we echt wel pech. Koud, winderig, af en toe een regenbui, we zagen het liever anders.Main menu 2

Dr. Radut Consulting