Naar navigatie gaan

BLOG

Lavendel in 't groen - The making of


Het mag dan al bijna winter zijn, waarom niet even de zomer terugbrengen. De foto die diende als uithangbord voor mijn Expo in GC 't Blikveld krijgt nogal lovende commentaar waar ik natuurlijk heel blij om ben. Omdat aan deze foto een leuk verhaal hangt wil ik dit graag met jullie delen.

Workshop Roofvogelfotografie - een dilemma

Afrikaanse oehoe

De ene zou zeggen: krachtig, meedogenloos, wreed; de ander: prachtig, gracieus, sierlijk. Ik zou zeggen: alles wat beiden zeggen. Ik heb het over uilen en roofvogels. Buizerds, arenden, kerk- en ransuilen, allemaal hebben ze wel iets dat ze zo fascinerend maakt. Hoog in de lucht een buizerd zien zweven op zoek naar een prooi, of een bosuil statig in de bomen zien zitten wachtend op de nacht... prachtig toch?

Hoe wild zijn wilde eenden?


Wat is wild? Er zijn natuurlijk talrijke definities van "wild": dieren waarop gejaagd word, dieren die leven in de vrije natuur, dieren en planten die niet gecultiveerd worden, ongetemd, ruig, woest en ga zo maar door. Ook zijn er dieren en planten die in hun naam 'wild' hebben staan zoals het wild zwijn, de wilde kastanje, wilde kat en de wilde eend.

De wilde eend is een vogel uit de familie Anatidae en is de stamouder van de gedomesticeerde tamme eend. Maar hoe wild is de wilde eend? De wilde eend is vrij tolerant ten aanzien van menselijke aanwezigheid of verstoring, terwijl de meeste wilde dieren meestal net heel schuw zijn en bij het minste op de vlucht slaan.

Hoe tolerant de wilde eend wel is mogen we hier thuis zelf ervaren. Al een paar jaar komt er elk jaar een koppeltje wilde eenden naar onze tuin om een 'privé' stekje te hebben. Een paar keer per dag komt het koppeltje baden in de vijver, luieren in het gras of gewoon wat rondwaggelen. Waar zitten ze de rest van de dag? Zijn ze met meer?

Look buiten de keuken

Afgelopen weekend hadden we met de familie het jaarlijkse Hemelvaart-weekend in de Ardennen op het programma. Samenzijn, volop wandelen in de natuur, genieten van de deugden des leven en voor mezelf sinds een paar jaar proberen af en toe tijd te maken om te gaan fotograferen van wat de Ardense natuur te bieden heeft. Dit jaar is het qua weer echt geen meevaller: de winter die veel te lang duurde, af en toe een zonnetje die de lente eindelijk deed starten... dat dachten we toch. Een van de weinige dingen die je niet in de hand hebt bij een lang op voorhand gepland weekend is het weer. En het moest lukken, dit jaar hadden we echt wel pech. Koud, winderig, af en toe een regenbui, we zagen het liever anders.

Licht, de magie doorbroken

Groen bekermos (Cladonia fimbriata)

Bij zonsopgang of zonsondergang krijg je soms fantastische kleuren te zien. Pure magie wat het licht dan met de omgeving doet. Ze noemen de periode rond zonsopgang en zonsondergang niet voor niets het gouden uur. Dat licht heel belangrijk is bij fotografie is algemeen geweten. Het te harde licht van de middagzon kan nefast zijn door harde schaduwen en te weinig licht kan al snel leiden tot een zeer lange sluitertijd en contrastloze foto's. Het licht-moment is dus uiterst belangrijk, maar dat heb je niet altijd zelf in de hand.... of toch?

Pagina's

Abonneren op Voorpagina-feed


Main menu 2

Dr. Radut Consulting