Naar navigatie gaan

Lavendel in 't groen - The making of

Het mag dan al bijna winter zijn, waarom niet even de zomer terugbrengen. De foto die diende als uithangbord voor mijn Expo in GC 't Blikveld krijgt nogal lovende commentaar waar ik natuurlijk heel blij om ben. Omdat aan deze foto een leuk verhaal hangt wil ik dit graag met jullie delen.

Het is juni 2012, een mooie 20 °C, nog niet echt zomers warm, maar wel ideaal om wat in de tuin te werken. Daar was ik dan ook mee bezig tot ik in mijn ooghoek iets fel groen zag zitten in de paarse lavendel. Natuurlijk laat ik alles vallen, ren naar binnen om mijn fototoestel te gaan halen; een excuus om niet te moeten verder werken.
De lavendel staat in een bedje van ongeveer 3 bij 5 meter, nogal redelijk dicht tegen ons huis dat zwarte muren heeft. Vanwaar ik aan't fotograferen ben kijk ik dus recht op de zwarte muur met onderstaande foto als resultaat.

 

De compositie zit redelijk goed, dat fel groen ding wat later de nimf van een struiksprinkhaan blijkt te zijn, blijft mooi zitten. Hier zou toch meer mee kunnen gedaan worden. Ik stelde mijn statief zodanig op dat er iets meer lavendel onscherp in de achtergrond verscheen omdat de eerste foto toch te 'zwart' was. En dan opeens... met mijn oog voor de zoeker zie ik ineens een blauwe flits en denk: "dat is het!". Ik kijk op en zie mijn jongste dochter voorbij schieten tussen de lavendel en de muur. Ze heeft een blauwe fleece aan, het mooie blauw dat ik voorbij zag komen in de zoeker. Ik roep haar dus terug een laat haar plaats nemen voor de lens, tussen de sprinkhaan en de muur. "Een beetje naar links... nee, te ver... naar rechts... nog een beetje.... en nu stilstaan". Je had haar gezicht moeten zien, zo van: "Papa, waar ben je nu toch mee bezig?".

Mijn dochter dacht dat ik haar gefotografeerd had, en ergens had ze nog gelijk ook. Alleen had ze het niet op deze manier verwacht. Natuurlijk is ze nu wel apetrots dat 'haar' foto op de affiche van de tentoonstelling prijkt. Vol fierheid vertelt ze dan ook nu nog aan iedereen dat zij op de foto staat.
Eigenlijk toch straf hoe een simpele toevoeging, al is het toevallig, kan leiden tot een veel mooier beeld zonder te onnatuurlijk over te komen. En dat zonder Photoshop. Is de magie van de foto door deze blog nu verbroken? Ik denk het niet, het blijft een mooie foto.

En het tuinwerk dat bleef liggen... dat is achteraf toch nog klaar geraakt, maar op zo'n momenten moet men zijn prioriteiten kennen hé.

Reacties

Ronny, Blijf zo verder doen! Knap werk! En hou de dochter in de buurt! mvg Willy PS: 'k heb je link aangepast op de website van Fotoclub Damiaan.

Reactie toevoegenMain menu 2

Dr. Radut Consulting