Naar navigatie gaan

Licht, de magie doorbroken

Bij zonsopgang of zonsondergang krijg je soms fantastische kleuren te zien. Pure magie wat het licht dan met de omgeving doet. Ze noemen de periode rond zonsopgang en zonsondergang niet voor niets het gouden uur. Dat licht heel belangrijk is bij fotografie is algemeen geweten. Het te harde licht van de middagzon kan nefast zijn door harde schaduwen en te weinig licht kan al snel leiden tot een zeer lange sluitertijd en contrastloze foto's. Het licht-moment is dus uiterst belangrijk, maar dat heb je niet altijd zelf in de hand.... of toch?

Groen bekermos (Cladonia fimbriata) 

Zo ging ik eens een avondje op pad om bij mij in de buurt paddenstoelen te gaan fotograferen. Het was al vrij laat en veel tijd had ik dus niet voor het donker werd. Ik vond redelijk wat paddenstoelen, maar geen enkele stond fotogeniek genoeg om er even bij stil te staan. Bijna de moed opgegeven zag ik een veldje bekermos, ook wel kelkjesmos genoemd, een korstmos met de vorm van een kelk. Slechts enkele milliliters hoog, maar naar mijn persoonlijke mening een zeer mooi onderwerp om te fotograferen.


Ik leg mij in positie aan het veldje kelkjes tussen het mos om het als een mini-landschapje in beeld te brengen. Het was ondertussen al aan 't schemeren en het resultaat: een foto zonder kleur, zonder contrast, nauwelijks diepte... met andere woorden: eentje voor de prullenmand. Het licht was weg, met als gevolg dus ook het foto-moment. Om het toch niet te willen opgeven haalde ik mijn Petzle-lamp met rood filter uit mijn rugzak. Normaal doet het rode plaatje van plexiglas dienst om je donker-zicht niet nadelig te beïnvloeden maar hier gebruikte ik het om voor een mooi rood strijklicht te zorgen. Indien niet zou geweten zijn dat er met kunstlicht gewerkt is zou men durven beweren dat het magische licht van een rode ondergaande zon hier zijn ding gedaan heeft... Niet dus! Soms moet je al eens out-of-the-box durven denken en dus je eigen magie creëren. En dat geldt niet enkel bij het fotograferen!

Reacties

wat een prachtige foto Ronny!

Reactie toevoegenMain menu 2

Dr. Radut Consulting