Naar navigatie gaan

Look buiten de keuken

Afgelopen weekend hadden we met de familie het jaarlijkse Hemelvaart-weekend in de Ardennen op het programma. Samenzijn, volop wandelen in de natuur, genieten van de deugden des leven en voor mezelf sinds een paar jaar proberen af en toe tijd te maken om te gaan fotograferen van wat de Ardense natuur te bieden heeft. Dit jaar is het qua weer echt geen meevaller: de winter die veel te lang duurde, af en toe een zonnetje die de lente eindelijk deed starten... dat dachten we toch. Een van de weinige dingen die je niet in de hand hebt bij een lang op voorhand gepland weekend is het weer. En het moest lukken, dit jaar hadden we echt wel pech. Koud, winderig, af en toe een regenbui, we zagen het liever anders.

Tijdens één van onze wandelingen in in de bossen van Rochehaut, aan de oevers van de Semois met zicht op Frahan dacht ik even dat ik in de keuken stond. Het enige ik rook was look. We bevonden ons dan ook helemaal omgeven door look, meer bepaald daslook. Volop in bloei, een mooi wit tapijt volledig rondom ons; een prachtig zicht... met geur! Volgens Wikipedia is daslook een vrij zeldzame plant in België en Nederland, maar volgens waarnemingen.be is ze dan weer vrij algemeen. Ik weet één ding: het enige dat ik zag tussen de bomen was daslook.

Wanneer ik ga wandelen met familie neem ik niet al mijn fotomateriaal mee om geen oponthoud te veroorzaken, maar ik maakte wel een mentale nota dat ik hier moest terugkeren, mét fototoestel!. Ik bleef hopen op beter weer, misschien wel een streepje zon, maar ik kreeg de indruk dat ik kon blijven wachten. Op een vroege avond besloot ik toch terug te gaan om een paar foto's te gaan nemen. De omstandigheden waren dus verre van ideaal: veel wind, geen zon. Toch wilde ik deze opportuniteit niet laten schieten.

Het fotograferen van boslandschappen heb ik nog niet echt onder de knie. Het is dan ook niet gemakkelijk om in de chaos van een bos fotogenieke orde terug te vinden. Ik zou eens wat meer tijd moeten investeren in het fotograferen van bossen, maar hier heb ik mij bewust terug op close-up gefocust omdat het licht, of het gebrek eraan, niet uitnodigde voor meer.

Zoals ik al eerder zei is het in een bos niet altijd gemakkelijk om orde te vinden. In een bloemenveld is dit al even moeilijk. Toch wilde ik eens proberen om uit de grote hoeveelheid daslookbloemen er eentje uit te lichten zonder deze echt af te zonderen zoals de foto hierboven. Na een tijdje zoeken en proberen kwam ik tot onderstaand beeld. Door een zo groot mogelijk diafragma te nemen kon ik de scherptediepte voldoende beperken zodat enkel een bloem zich in het scherpteveld bevond. Door diezelfde kleine scherptediepte is de voor- en achtergrond voldoende onscherp om toch nog te tonen dat het om een heleboel bloemen gaat.

Of ze nu echt zeldzaam zijn of niet, het was een hele ervaring dat wit tapijt zo aan te treffen, zeker met de geur erbij. Het enige dat ontbrak om de ervaring, en ook de foto's, een niveau hoger te tillen was de zon. Wat ochtend- of avondzon, schijnend door het jonge bladerdek van de bomen, strijkend over het witte tapijt zou voor extra sfeer kunnen gezorgd hebben. Met het weer dat voorspeld is voor de komende dagen zit dat er niet echt in, dus tegen dat er toch zonnige ochtenden of avonden komen én ik ter plaatse kan zijn, zal de daslook al uitgebloeid zijn. Volgende lente een nieuwe poging? Ik zal sowieso terugdenken aan de ervaring elke keer ik nog eens met look kook.

Reactie toevoegenMain menu 2

Dr. Radut Consulting