Naar navigatie gaan

Hoe wild zijn wilde eenden?

Wat is wild? Er zijn natuurlijk talrijke definities van "wild": dieren waarop gejaagd word, dieren die leven in de vrije natuur, dieren en planten die niet gecultiveerd worden, ongetemd, ruig, woest en ga zo maar door. Ook zijn er dieren en planten die in hun naam 'wild' hebben staan zoals het wild zwijn, de wilde kastanje, wilde kat en de wilde eend.

De wilde eend is een vogel uit de familie Anatidae en is de stamouder van de gedomesticeerde tamme eend. Maar hoe wild is de wilde eend? De wilde eend is vrij tolerant ten aanzien van menselijke aanwezigheid of verstoring, terwijl de meeste wilde dieren meestal net heel schuw zijn en bij het minste op de vlucht slaan.

Hoe tolerant de wilde eend wel is mogen we hier thuis zelf ervaren. Al een paar jaar komt er elk jaar een koppeltje wilde eenden naar onze tuin om een 'privé' stekje te hebben. Een paar keer per dag komt het koppeltje baden in de vijver, luieren in het gras of gewoon wat rondwaggelen. Waar zitten ze de rest van de dag? Zijn ze met meer?

Als hobby natuurfotograaf probeer ik mijn onderwerpen altijd te fotograferen in hun natuurlijke habitat. In onze tuin waar de vijver geïntegreerd is in het terras is dat natuurlijk niet mogelijk, maar ik kon het toch niet laten om eens proberen de bezoekers in beeld te brengen. Ik merkte wel dadelijk dat een eend fotograferen iets helemaal anders is dat het vertrouwde fotograferen van insecten of bloemen in close up of macro.

Als we de woerd (het mannetje) bekijken vallen dadelijk de mooie kleuren op. Zoals elke macho willen ze natuurlijk opvallen om kans te maken bij de vrouwtjes. De vrouwtjes daarentegen zijn 'lelijk' bruin. Zoals bij de wilde eend zijn er nog vogels waar de mannetjes kunnen pronken terwijl de vrouwtjes niet eens opvallen. En ook zijn er vogels waar de vrouwtjes even mooi zijn als de mannetjes, zoals bijvoorbeeld mezen en spechten. Wanneer vrouwtjes niet echt opvallen hebben we te maken met vogels die op de grond nesten en dus onopvallend moeten zijn vanuit de lucht. Mezen en spechten nesten in holen in bomen en dan maakt het dus niet uit of ze opvallen of niet.  

Eenmaal een bad genomen, moet het toilet gemaakt worden. Overtollig water wordt 'afgeslagen' om nadien het verendek weer waterdicht te maken met het vet dat ze verkrijgen uit een vetklier boven de staart.

Tijdens het fotograferen kreeg ik nog een strenge blik toegeworpen van het mannetje. Alsof hij wilde zeggen: mogen we hier nog een beetje privacy a.u.b.?

 

Als je ze zo bezig ziet zou je amper denken dat het wilde dieren zijn. Vanwaar dan de naam wilde eend? Eén ding weet ik zeker: het paren gaat er heel erg wild aan toe. Op het water, het mannetje op de rug van het vrouwtje, haar bijna verdrinken... het heeft meer weg van verkrachting dan van paren. Maar blijkbaar lukt het zo ook wel. Onlangs mocht ik dit paren aanschouwen maar ik heb nog niet de kans gekregen het goed in beeld te brengen. Misschien iets voor de volgende keer.

 

Reacties

Knap artikel! We hebben weer wat dingen bijgeleerd. En je foto van het 'lelijke' vrouwtje dat zich wast is wel de mooiste :-). Toitoi voor een tweede aanblik op eendenporno :-p (en dan hopen dat je fototoestel in de buurt is)

Reactie toevoegenMain menu 2

Dr. Radut Consulting